Radno vreme: 8.00-20.00 Pon-Pet; 8.00-16.00 Sub
Pozovite nas 011 3542785

Rekonstrukcija dojke

Rekonstrukcija dojke

Rekonstrukcija dojke najčešće se radi kao posledica amputacija dojke- mastektomije. 

Operativna tehnika rekonstrukcije dojke

Rekonstrukcija dojke može se učiniti ili primenom silikonskih implantata i tkivnih ekspandera ili uz primenu sopstvenog tkiva sa leđa ili trbuha. Izbor u mnogome zavisi od indikacija, količine i kvaliteta preostale kože, kao i izbora tehnike od strane iskusnog hirurga koji se bavi ovom vrstom hirurgije. 

Sekundarne rekonstrukcije su slučajevi gde je amputacija dojke određena pre nekoliko godina, bez učinjene rekontrukcije.  Novi svetski stavovi su da se istovremeno, u primarnom aktu učine i mastektomija i rekonstrukcija dojke, što je i naš stav uvek kada za to postoje uslovi.

Trajanje operacije zavisi od odabrane operativne tehnike.

Rekonstrukcija kompleksa areola – bradavica može se raditi takođe u istom aktu, ali se najčešće radi 6 meseci nakon prve intervencije.

Oporavak posle rekonstrukcije dojke

Posle operacije rekonstrukcije dojke se u bolnici ostaje 2-5 dana. Konci se skidaju dvanaestog postoperativnog dana. Vrlo brzo nakon toga pacijenti mogu da se vrate svojim svakodnevnim aktivnostima.

Komplikacije kodrekonstrukcije dojke

Moguća je pojava manjeg otoka i seroma, te blaga asimetrija dojki. Pojava trbušne kile je retka komplikacija ukoliko se koristi TRAM trbušni režanj za rekonstrukciju.