Radno vreme: 8.00-20.00 Pon-Pet; 8.00-16.00 Sub
Pozovite nas 011 3542785

Smanjenje i podizanje grudi

Smanjenje i podizanje grudi

Velike i teške dojke, sem estetskog, često su i problem koji otežava svakodnevnmo funkcionisanje. Smanjenje grudi ima za  cilj da smanjenji i podigne velike i opuštene dojke, te postizanje lepog oblika i forme.

Operativna tehnika smanjenja i podizanja grudi

Velike i spuštene (ptotične) dojke znatno otežavaju disanje, naglašavaju kifozu kičme i  otežavaju svakodnevno funkcionisanje.  Ove promene mogu biti i ozbiljnije i tokom vremena dovesti do poremećaja  ravnoteže kičmenih pršljenova, emfizema pluća , a kod ekstremnih slučajeva i do tzv“plućnog srca“ .Često se može videti i otok, zategnutost kože i bol u grudima uzrokovan rastezanjem kože preko dojki. 

Redukciona mamoplastika ili smanjivanje dojki podrazumeva premeštanje areola-bradavica kompleksa, redukciju prečnika areole i delimično smanjenje tkiva dojke kao i resekciju viška kože.

Kod operacije smanjnje i podizanja grudi, postoje različite tehnike (Mc Kissok, Lejour, Pitangi, Goes, Georgijade etc.) i one se koriste u zavisnosti od veličine dojki, konstitucije, oblika i željenog ožiljka. 

Radi se o veoma kompleksnoj hirurškoj intervenciji koja zahteva dobru pripremu, pravu tehniku i ogromno hirurško iskustvo.

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje oko 2-3 h.

Oporavak posle smanjivanja grudi

Pacijent se otpušta kući za dva do tri dana.

Postoperativni tok je praćen neznatnim bolovima, otocima i hematomima. Konci se skidaju oko 10. dana. Nošenje specijalnog grudnjaka koji se dobija u našoj bolnici obavezno je mesec dana.

Komplikacije kod smanjnja i podizanja grudi

Komplikacije kod smanjnja grudi su ožiljci (periareolarni i vertikalni ili u obliku obrnutog slova „T“ ) su kod nekih pacijenata vidljiviji, ali se mogu dosta ublažiti posle nekoliko meseci i drugim metodama.