Radno vreme: 8.00-20.00 Pon-Pet; 8.00-16.00 Sub
Pozovite nas 011 3542785

Zatezanje lica i vrata

Zatezanje lica i vrata

Zatezanje lica i vrata – Face Lifting i Neck Lifting

Zatezanje lica i vrata radi se hirurškim zahvatom koji se podižu mišići lica, uklanja višak kože i jače bore na licu. Starosno doba koje se smatra pogodnim za izvođenje ove operacije kod najvećeg broja ljudi je posle 40 godine života. 

Kao prvi i najuočljiviji znak opuštenog lica je gubljenje jasne linije kože donje vilice praćeno formiranjem jastučića i podbratka, kao i gubljenje čvrste granice između donje vilice i vrata. Sledeći znak je produbljivanje nazolabijalnih bora (bore između nosa i uglova usana), te spuštanje uglova usana.

Zatezanje lica i vrata ili face lifting i neck lifting , nekada se kombinujemo sa korekcijom očnih kapaka ili FACETITE tehnologijom (radiofrekventno zatezanje kože lica i vrata).

Operativna tehnika kod zatezanja lica i vrata

Rez je plasiran u deo kose iznad ušnih školjki, gde se paraktično i ne vidi, zatim ispred ušne školjke u postojeći nabor, te u kanal iza uha. Posle 3-6 meseci ožiljci su minimalno vidljivi i ne predstavljaju estetski problem.  

Nakon odizanja kože lica i vrata, kod tzv. SMAS-face liftinga, vrši se reinsercija i podizanje mišića, a ne samo uklanjanje viška kože. Na ovaj način osobu možemo podmladiti minimalno desetak godina sa dugotrajnijim efektom.

Trajnost face-liftinga zavisi od operativne tehnike kao i individualnih osobina pacijenta (starost, kvalitet kože i potkožnog tkiva). Operativni zahvat se izvodi u opštoj anesteziji i zahteva dva dana hospitalizacije.

Zavoj se nosi oko 3-4 dana, posle čega se stavlja posebna elastiča maska. Konci se skidaju oko 12. dana nakon operacije. Konci ispred uha su najčešće nevidljivi (resorbtivni konci).

Zatezanje lica uglavnom kombinujemo sa zatezanjem kapaka i vrata.

Kod pacijenata koji nemaju indikacije za potpuni SMAS face lifting, moguće je učiniti tzv. mini Face lifting, kada se zateže samo deo lica i samo koža. Efekat ovakve operacije je nešto manji, a može se raditi i u lokalnoj anesteziji. 

Zatezanje kože vrata- Neck lifting

Podrazumeva odstranjivanje viška kože i njeno zatezanje na vratu. Može se kombinovati sa liposukcijom podbradka ili revolucionarnom FACETITE tehnologijom, dostupnoj u našoj bolnici. Izvodi se kao samostalna intervencija ili u sklopu face-liftingaPo skidanju konaca savetuju se odgovarajuće masaže lica i aplikacija krema protiv ožiljaka.

Komplikacije kod face i neck liftinga

Komplikacije kod face liftinga i neck liftinga su  veoma retke, no treba ukazati na mogućnost pojave podliva, jačeg otoka, manjeg propadanja kože, slabijeg osećaja na licu i do tri meseca, jačih ožiljaka i sl. U najtežm slučajevima i povrede facijalnog nerva su moguće, prolaznog ili trajnog karaktera.

Savet: Radi se o kompleksnoj hirurškoj intervenciji, pa je neophodno veliko hirurško iskustvo.