Radno vreme: 8.00-20.00 Pon-Pet; 8.00-16.00 Sub
Pozovite nas 011 3542785

Operacija nosa

Operacija nosa

operacija nosa / rinoplastika

Korekcija nosa i nosnog septuma

 

Oblik i veličina nosa daju karakter čitavom licu. Često je spoljašnja deformacija nosa udružena sa deformacijama unutrašnjih struktura nosa koje uzrokuju otežano disanje. Obično se u jednom aktu rešavaju oba nedostatka, ukoliko je potrebno. Naša bolnica je u zemlji i šire prepoznata kao jedna od najiskusnijih ustanova za korekciju nosa i nosnog septuma.

Operativna tehnika nosa i nosnog septuma

 

Suština operacije nosa je u menjanju potkožnih struktura, najčešće modeliranjem kostiju i hrskavice preko kojih se adaptira koža na novu podlogu- rinoplastika.

Zahvat se izvodi unutrašnjim rezovima (zatvorena tehnika) ili malim rezom na prednjoj pregradi nosa (otvorena tehnika), što zavisi od samih indikacijaU modeliranju nosa ponekad se dodaje hrskavica kako bi se ispravile neke nepravilnosti (jako spušten vrh ili zakrivljen nos).              Uz saradnji sa ORL hirurgom, a ukoliko postoji deviran septum i otežana funkcija nosa u istoj operaciji se uklanjaju deformisani delovi nosne pregrade i ona se postavlja u korektnu poziciju- septoplastika. 

Najraniji uzrast za korekciju nosa je posle završenog rasta kostiju i hrskavica. Kod devojaka je to oko 16. ili 17. godine, a kod muškaraca oko 17.ili 18. godine.

Zahvat se izvodi u opštoj anesteziji, pri čemu se uglavnom koriste unutrašnji rezovi koji su nevidljivi.

Moguće je korigovati samo vrh nosa, nekada i u lokalnoj anesteziji.

Oporavak posle korekcije nosa

Nakon operacije, kod pacijenta je prisutan jedan osećaj neugodnosti uzrokovan nemogućnošću disanja kroz nos zbog nosnih tampona koji se odstranjuju 3., 5. ili 7. dana. Rezultat operacije se vidi nakon skidanja nosne imobilizacije. Na definitivan rezultat potrebno je sačekati nekoliko meseci.

Pacijenti mogu obavljati lakše poslove nedelju dana posle zahvata.Treba izbegavati veće napore kroz 2 nedelje, jer povećanje krvnog pritiska može izazvati dodatna krvarenja.Takođe, treba izbegavati direktno izlaganje nosa i lica suncu oko mesec dana.

Ne preporučuje se nošenje naočara u prvih mesec dana.

Komplikacije kod korekcije nosa i nosnog septuma

Komplikacija kod korekcije nosa  je pojava postoperativnog hematoma, otoka, slabija osjtljivosti u prvim nedeljama nakon operacije. Moguće je da se nos iskrivi u jednu stranu zbog jačih potkožnih ožiljaka, kao reakcija organizma na traumu ili usled specifičnosti u zarastanju hrskavice i kosti. Iz tih razloga je nekada potrebna nova hirurška intervencija, kako bi se nastala komplikacija u potpunosti ili delom rešila. Definitivan izgled nosa je posle 3-6 meseci.

Savet: eventualne reoperacije nikako ne raditi pre nego što prođe minimalno tri meseca od predhodne intervencije, a najbolje posle 6 meseci. Ovo predstavlja jednu od najzahtevnijih procedura u plastičnoj hirurgiji, te je uvek neophodno izabrati iskusnog hirurga.