Radno vreme: 8.00-20.00 Pon-Pet; 8.00-16.00 Sub
Pozovite nas 011 3542785

Povećanje grudi

Povećanje grudi

Operacija uvećanja grudi  koja daje volumen grudima i lepotu dekolteu, uz mogućnost rešavanja asimetrije ukoliko ona postoji.

Operativna tehnika kod povećanja grudi 

Uvećanje grudi je svakako jedna od najčešćih operacija. Može se raditi već od navršene 18. godine.

Procedura se sastoji u postavljanju silikonskih implantata koji se mogu smestiti ispod žlezdanog tkiva ili ispod velikog grudnog mišića.

Postoje različiti oblici implanta, od kojih je najčešća podela na anatomske, okrugle i ergonomske, te različite veličine, teksture i profili. Izbor zavisi od želja pacijentkinje, konstitucije kao i od samog željenog efekta kojem se tezi.

Sam pristup može biti inframamarni (ispod dojke, što je i najčešći), periareolarni (oko areole) ili transaksilarni (kroz pazušnu jamu). Dužina reza iznosi oko 3-5 cm i posle par meseci, on se nazire samo u obliku tanke linije. Operacija uvećanja grudi se izvodi u opštoj endotrahealnoj anestezij i traje oko 45 min do 1 sat vremena.

Oporavak posle operacije uvećanja grudi 

Najintezivniji bolovi nakon operacije uvećanja grudi su u prvih 2-3 dana koji se mogu kupirati peroralnim analgeticima. Pacijent se iz bolnice otpušta posle 24h, a nekada i ranije.

Konci se skidaju oko 12. dana do kada otprilike traju i otoci. Postoji i mogucnost korišćenja resorbtivnih konaca koje nema potrebe uklanjati. U prvih mesec dana preporučuje se svakodnevno nošenje specijalnog  grudnjaka koje pacijent dobija u našoj bolnici.

Nakon skidanja konaca pacijenti mogu da se vrate svojim svakodnevnim radnim aktivnostima, dok za teže fizičke vežbe treba sačekati nekoliko meseci.

Nakon ove operacije, očuvana je funkcija mlečne žlezde, te buduće majke mogu normalno dojiti. Samo prisustvo implantata ne otežava dijagnostičke metode kao što su mamografija ili Rtg.

Implanti se menjaju samo u slučaju potrebe za novom hiruškom intervencijom, kao što je kontraktura ili podizanje dojke. U suprotnom nema potrebe za njihovom zamenom.

Komplikacije kod povećavanja grudi

Komplikacije kod operacije povećanja grudi su veoma retke ,no implanti su strano tkivo pa u malom procentu postoji mogućnost reakcije i odbacivanja, što se manifestuje crvenilom, bolom, uvećanjem, a nekada i dugotrajnim curenjem. Izuzetno retko tvrdoćom i asimetrijom. Tada se implanti moraju odstraniti. Pojačana osetljivost bradavica i otok se povlače kroz nekoliko nedelja.