Radno vreme: 8.00-20.00 Pon-Pet; 8.00-16.00 Sub
Pozovite nas 011 3542785

Zatezanje stomaka

Zatezanje stomaka

Dermolipektokmija i abdominoplastika – zatezanje stomaka

Dermolipektomija podrazumeva hirurško odstranjivanje kože i potkožnog tkiva u onoj meri i obimu koliko to stanje pacijenta zahteva, a da ne ugrožava njegovo opšte zdravstveno stanje, to podrazumeva zatezanje stomaka.

Ovo je često jedini izbor kod pacijenata koji naglo izgube na svojoj težini što zna da bude i do 30 kg, dijetom ili posle nekoliko trudnoća. Tada koža gubi na svom tonusu i elastičnosti, tako da više ne može da se vrati u svoje prvobitno stanje.

Abdominoplastika uključuje i korekciju prednjeg trbušnog zida tj. ojačavanje muskulature, posebno tamo gde postoji razdvojenost (dijastaza) ovih mišića ili u prisustvu manjih trbušnih kila, što je čest slučaj nakon jedne ili nekoliko trudnoća. 

Operativna tehnika zatezanja stomaka

Operacija se izvodi uglavnom u opštoj anesteziji. Može se kombinovati i sa liposukcijom u predelu bedara, butina, kolena i zadnjice.

Rez se smešta na mesto gde je najmanje vidljiv u tzv. suprapubičnu regiju (linija carskog reza), tako da je pri nošenju kupaćeg kostima taj ožiljak u potpunosti pokriven. Operacija traje 2-4 sata. 

Oporavak posle operacije zatezanja stomaka

Pacijent posle operacije zatezanja stomaka ostaje u bolnici 24 sata. Obavezno je nošenje odgovarajućeg steznika u prve 2 nedelje, kada se otprilike i konci uklanjaju. 

Po skidanju konaca, počinje se sa tretmanom ožiljka i koji vremenom postaje mekši i manje upadljiv. Estetski rezultati su odlični.

U najvećem broju slučaja, pacijent je sposoban za obavljanje skoro svih delatnosti već 15-tog dana.

Komplikacije kod operacije zatezanja stomaka

Kao komplikacije procedure zatezanje stomaka mogu se javiti hematomi i seromi, koji se ne mogu sprečiti niti jednom poznatom hirurškom tehnikom i posledica su anatomskih varijacija samog pacijenta. Ove komplikacije su prolaznog karaktera. Ivično propadanje kože je takođe moguće, ali prolazno.